Name:
3330b-evaluatie-innovatiewet-s ...
Size:
2.482Mb
Format:
PDF
Description:
3330b-volledige tekst
Name:
3330b-evaluatie-innovatiewet-s ...
Size:
422.1Kb
Format:
PDF
Description:
3330b-samenvatting
Name:
3330b-evaluatie-innovatiewet-s ...
Size:
481.8Kb
Format:
PDF
Description:
3330b-summary
Organisatie / Institution
DialogicWODC
Serie / Series
WODC Rapport 3330bTrefwoorden / Keywords
HulpofficierenInbeslagneming
Gegevensopslag
Evaluatie
Experiment
Innovatie
Strafprocesrecht
Strafrechtsketen
Wet- en regelgeving
Registratiesysteem
Biometrie
Verdachtenverhoor
Audiovisuele middelen
Bewijsmiddel
Bevoegdheid
Gegevensbeveiliging
Project
3330bLink naar nieuwsbericht
https://www.wodc.nl/actueel/nieuws/2024/09/30/evaluatie-pilots-biedt-inzichten-voor-vernieuwing-wetboek-van-strafvordering
Metadata
Show full item recordTitel / Title
Evaluatie Innovatiewet StrafvorderingOndertitel / Subtitle
Pilots Gegevens na beslag, Audiovisuele registratie en Hulpofficier van JustitieSamenvatting
Op 1 oktober 2022 is de Innovatiewet Strafvordering in werking getreden. Deze wet, waarbij onder andere de artikelen 556-570 Sv zijn ingevoerd, heeft als doel om mogelijk te maken dat ervaring wordt opgedaan met bevoegdheden en werkwijzen ten aanzien waarvan het voornemen bestaat om deze in het nieuwe wetboek van strafvordering te regelen.In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar drie van de pilotprojecten, te weten de pilots Gegevens na beslag (GNB), Audiovisuele registratie (AVR) en Hulpofficier van Justitie (hOvJ). Binnen de pilots kunnen in totaal acht subpilots worden onderscheiden. Ten aanzien van de drie onderzochte pilotprojecten zijn de volgende onderzoeksvragen beantwoord:
- Wat is de inhoud van het geldende recht, het recht op grond van de Innovatiewet Strafvordering en het voorgestelde Wetboek van Strafvordering ten aanzien van de onderzochte pilots?
- Met welke doelen is de wettelijke regeling waarbinnen de pilot plaatsvindt, gecreëerd? Met welke doelen is de pilot uitgevoerd?
- Op welke manier(en) is de pilot uitgevoerd? In hoeverre is daarbij voldaan aan de randvoorwaarden voor invoering van de pilot zoals omschreven in het evaluatiekader? Welke bijstellingen hebben tijdens de pilot plaatsgevonden?
- Hoe wordt het uitvoeringsproces van de pilot, inclusief de samenwerking tussen organisaties, door betrokken partijen gewaardeerd? Wat gaat goed en wat kan nog worden verbeterd?
- Welke resultaten en effecten zijn tijdens de uitvoering van de pilot waargenomen ten aanzien van de evaluatie-indicatoren die per pilotproject zijn geformuleerd en hoe verhouden deze zich tot de werkwijze die vóór aanvang van de pilot werd gevolgd?
- Levert de werkwijze van de pilot op grond van de uitvoering, de behaalde resultaten en waargenomen effecten een verbetering van de strafvordering op?
- Verdient het aanbeveling om de werkwijze van de pilot aan te passen?
- Is het aan te bevelen om de wettelijke regeling toe te passen in andere gevallen dan waarop de pilotprojecten betrekking hebben en, zo ja, binnen welke randvoorwaar-den en met welke uitvoeringsconsequenties?
- Verdient het aanbeveling om de equivalenten van de bepalingen uit de Innovatiewet Strafvordering in het concept-Wetboek van Strafvordering aan te vullen of aan te passen?
- Is flankerend beleid noodzakelijk of wenselijk wanneer de werkwijze van de pilot wordt voortgezet?
- Wat kan op basis van de bevindingen uit de pilot worden gezegd over te verwachten – structurele en incidentele – financiële uitvoeringsconsequenties die voortvloeien uit eventuele invoering van de wettelijke regeling?
- Pilot Gegevens na beslag (GNB)
- Pilot Audiovisuele registratie (AVR)
- Pilot Hulpofficieren van Justitie (hOvJ)