Name:
JV202204_Volledige-tekst.pdf
Size:
2.308Mb
Format:
PDF
Description:
jv 2022-04-volledige tekst
Auteur / Author
Berlo, W. vanOlfers, M.
Wijk, A. van
Schippers, E.
Hoogsteder, L.
Sweers, N.
Berg, Ch. van den
Gorissen, M.
Voorde, J. ten
Meer, M. van der
Janssen, J. (red.)
Organisatie / Institution
WODCSerie / Series
Justitiële verkenningen 2022/04Trefwoorden / Keywords
Ongewenste intimiteitenPreventie
Seksueel misbruik
Delinquenten
Rechtspositie
Slachtoffers
Seksualiteit
Integriteit
Bewijs
Behandeling
Zedendelict
Schuld
Project
JV2022/04Link naar nieuwsbericht
https://www.wodc.nl/actueel/nieuws/2022/12/16/nieuwe-justitiele-verkenningen-over-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag
Metadata
Show full item recordTitel / Title
Vijf jaar na #MeTooSamenvatting
ARTIKELEN- Inleiding
- Willy van Berlo - #MeToo en de preventie van seksuele grensoverschrijding in Nederland
- Marjan Olfers en Anton van Wijk - Uit de praktijk: de schaduwkanten van de #MeToo-beweging
- Eveline Schippers, Larissa Hoogsteder en Nienke Sweers - Wat betekent #MeToo voor de behandeling en positie van plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag?
- Chantal van den Berg en Marleen Gorissen - Slachtofferschap, e-shaming en #MeToo. Een onderzoek naar de rol van e-shaming tijdens de #MeToo-periode in Nederland
- Jeroen ten Voorde - #MeToo, seksuele handelingen en functionele afhankelijkheid
- Manon van der Meer - Herkenning, erkenning en respect voor elkaars grenzen. In gesprek met Mariëtte Hamer en Janine Janssen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld
Seksualiteit is de gewoonste zaak van de wereld: zonder seksueel contact kan de mensheid zichzelf immers niet in stand houden. Maar, desondanks is het geen onderwerp waarover gemakkelijk gesproken wordt. Mensen kunnen zich ook schamen voor aspecten van hun seksualiteit. Normen over wat ‘decent’ seksueel gedrag is en het feitelijke gedrag, komen dan ook lang niet altijd overeen. En hoe we over seksuele grenzen denken, is ook niet in steen gehouwen. Normen veranderen in de loop der tijd. Dat zagen we rondom de opkomst van de hashtag #MeToo. Toen de Amerikaanse actrice Alyssa Milano op 15 oktober 2017 naar aanleiding van het misbruik door de filmproducent Harvey Weinstein de hashtag #MeToo de wereld in slingerde, kon zij niet bevroeden hoe hoog de golven daarna zouden worden. Haar boodschap sprak miljoenen mensen over de hele wereld aan: er moest iets gebeuren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Maar, er was ook kritiek. Milano was zich er aanvankelijk niet van bewust dat de zwarte activiste Tarana Burke al eerder van die hashtag gebruik had gemaakt. Vanuit Afro-Amerikaanse hoek kwam dan ook al snel het verwijt dat de #MeToo-beweging die in gang werd gezet, niet inclusief genoeg zou zijn. Want, hoe zat het bijvoorbeeld met het slachtofferschap van sekswerkers? En mannen dan? Konden die niet meer zijn dan plegers? Een ander belangrijk kritiekpunt had te maken met de lang niet altijd zorgvuldige omgang met mensen die beschuldigd werden van grensoverschrijdend gedrag. Met hen werd en wordt online dikwijls verre van zachtzinnig afgerekend, zonder dat aan de basisprincipes van een fair trial is voldaan.Inmiddels ligt het moment dat de hashtag #MeToo wereldberoemd werd, alweer vijf jaar achter ons. Reden voor Justitiële verkenningen om de balans op te maken. Waar staan we in Nederland met de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag?