Name:
3305-foute-huurders-volledige- ...
Size:
2.002Mb
Format:
PDF
Description:
3305-volledige tekst
Name:
3305-foute-huurders-samenvatti ...
Size:
799.0Kb
Format:
PDF
Description:
3305-samenvatting
Auteur / Author
Kruize, P.Gruter, P.
Klein Kranenburg, L.
Hove, R. ten
Ridderbos-Hovingh, C.
Cazemier, J.
Organisatie / Institution
Bureau AtenoI&O Research
Pro Facto
WODC
Serie / Series
WODC Rapport 3305Trefwoorden / Keywords
HuurWoning
Bedrijfsterrein
Georganiseerde criminaliteit
Bestuurlijke preventie
Bestuurlijke integriteit
Bijzondere opsporingsdienst Criminele groepering
Drughandel
Drugteelt
Drugfabricage
Harddrugs
Heling
Illegale handel
Illegale wapenhandel
Informatieverstrekking
Kansspeldelict
Mensenhandel
Mensensmokkel
Omgeving
Onderneming
Opsporing
Samenwerking
Softdrugs
Synthetische drugs
Vuurwerk
Witwassen
Criminele groepering
Project
3305Link naar nieuwsbericht
https://www.wodc.nl/actueel/nieuws/2022/12/14/twijfels-bij-registratiesysteem-foute-huurders
Metadata
Show full item recordTitel / Title
'Foute huurders'Ondertitel / Subtitle
Over de mogelijkheden en meerwaarde van informatiedeling rond crimineel pandgebruikSamenvatting
Het doel van het onderzoek is enerzijds om inzicht te bieden in de mogelijkheden tot en de meerwaarde van deling van informatie over crimineel pand-gebruik tussen verhuurders van vastgoed, zoals woningcorporaties, recreatie- en vakantieparken, verhuurmakelaars en andere verhuurders van meerdere panden. Anderzijds is het doel om inzicht te bieden in de mogelijkheden tot en de meerwaarde van het verstrekken van deze informatie door verhuurders aan opsporingsdiensten zoals de politie en/of de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Bij crimineel pandgebruik gaat het om productie, handel en opslag van illegale goederen, zoals drugs, maar het omvat ook het exploiteren van ogenschijnlijk legale diensten (met als doel het witwassen van crimineel vermogen) alsmede illegale diensten zoals illegale prostitutie, andere vormen van mensenhandel of illegale kansspelen. Tot slot wordt ook het onder de radar willen blijven van de (opsporings)autoriteiten door illegaal verblijf in een woon- of bedrijfsruimte geschaard onder het begrip crimineel pandgebruik. Onderzoeksvragen:- Over welk soort informatie rond crimineel pandgebruik beschikken verhuurders?
- In hoeverre zijn verhuurders bereid om informatie rond crimineel pandgebruik te delen met (1) andere verhuurders en (2) opsporingsdiensten?
- In hoeverre, en op welke wijze draagt het delen van informatie naar verwachting bij aan (1) de preventie van slachtofferschap van andere verhuurders, en (2) het voorkomen en/of tegengaan van criminaliteit (waaronder ondermijning)? En, welke verschillen bestaan er tussen informatiedeling door verhuurders onderling en door verhuurders aan opsporingsdiensten?
- Welke praktische en juridische knelpunten en risico’s bestaan er ten aanzien van het delen van informatie rond crimineel pandgebruik? (a) Welke verschillen er bestaan tussen informatiedeling door verhuurders onderling en informatiedeling door verhuurders met opsporingsdiensten? En (b) in hoeverre, en op welke wijze kunnen deze knelpunten en risico’s worden voorkomen dan wel tegengegaan? Ofwel, wat zijn de alternatieven voor een ‘foute huurders’-systeem?
- Welke randvoorwaarden (zowel juridische als niet-juridische) kunnen worden gesteld aan het delen van informatie rond crimineel pandgebruik door verhuurders? En welke verschillen bestaan er op dit punt tussen informatiedeling door verhuurders onderling en door verhuurders aan opsporingsdiensten?
- Inleiding
- De informatiepositie van verhuurders
- Bereidheid tot het delen van informatie
- Mogelijke effecten van informatiedeling rond 'foute huurders'
- Knelpunten en risico's bij het delen van informatie rond crimineel pandgebruik
- Juridische randvoorwaarden bij het delen van informatie over crimineel pandgebruik
- Conclusies